Een feest der herkenning

De Klessebessers zijn ontworpen vanuit de praktijk. Helma en Mariet liepen mee met de activiteitenbegeleiders van dagbehandeling ‘t Anker (Smeetsland, De Stromen) in Rotterdam. Belangrijk inzicht was dat het spel vertrouwd moest voelen en het lange termijngeheugen prikkelen. Veel weten nog over vroeger.

De ouderwetse vormgeving gebaseerd op de jaren 50 is vertrouwd voor veel dementerenden.

“Leuk he? Wij hadden vroeger ook zo’n kastje, wel wat groter, dat wel”.

Naast vormgeving, is de bediening vertrouwd. Iedereen weet nog hoe je de knop indrukt van de televisie, het volume van de radio opendraaien, de telefoon opnemen of de koffer openen. En dat is de bedoeling, je kunt het niet fout doen.Het spel zelf een feest van herkenning.

“En dat moet je een beetje rommelen, weet ik dit nog, ja ik weet het nog!”

De Klessebessers zijn namelijk gevuld met vele fragmenten ingedeeld in thema’s, zoals huishouden, kerstmis, of sport. Het is ook mogelijk om uw eigen materiaal door ons aan het spel toe te voegen. Bijvoorbeeld fragmenten uit een specifieke regio of cultuur.

De mensen hebben het gevoel dat er echt naar hen geluisterd wordt. De Klessebessers geven aanleiding voor het vertellen van herinneringen, zonder dat het ergens heen hoeft te gaan. Zijn de mensen uitgekletst, dan zet de activiteitenbegeleider gewoon een nieuw voorwerp aan en kan iemand een nieuw fragment opzetten.