Reacties uit de praktijk

Dagbehandeling ‘t Anker

De cliënten van dagbehandeling ‘t Anker (Smeetsland, De Stromen) hebben samen met twee activiteitenbegeleidsters op 20 september 2007 als eerste het prototype van de Klessebessers uitgeprobeerd.

Na de activiteit hebben we de mensen bij gevraagd wat ze ervan vonden. De groep was zeer enthousiast, hoewel sommigen de Klessebessers zelf alweer waren vergeten. Zij konden niet meer aangeven wat ze ervan vonden, maar de hele groep was duidelijk in een opgewekte stemming.

Lida van Rijn (activiteitenbegeleidster):  “De mensen die normaal stiller waren, deden nu ook mee in het gesprek”.

Verpleeghuis De Landrijt

De bewoners van verpleeghuis De Landrijt in Eindhoven gebruiken de Klessebessers met veel plezier vanaf 1 april 2009. Hieronder vindt u een reactie van Margreet Kloosdijk, activiteitenbegeleidster op de Landrijt.

Margreet: “De bewoners vinden het een gezellig spel, met veel herkenbaarheid. De activiteit roept herinneringen op, en de bewoners vinden het fijn om over vroeger te praten. Na afloop zijn de bewoners opgewekt.

Wij, de activiteitenbegeleiders, doen de reminiscentie-activiteit doorgaans ongeveer een uur in klein groepsverband. Hierdoor krijgt de bewoner de tijd, aandacht en ruimte om zijn verhaal te doen. De halve-maan opstelling is knus. Bovendien heb je zo goed (oog)contact met alle deelnemers. De Klessebessers zijn heel gebruiksvriendelijk. Het staat goed vast en de bewoners kunnen er niet mee gaan slepen. Wij vinden het prachtig nostalgisch vormgegeven, en de activiteit heeft een goede beknopte handleiding. De Klessebessers zijn gevuld met visueel en auditief levende beelden, waardoor er vrijwel direct herkenbaarheid is. De beeldfragmenten boeien het meest. De radio bevat leuke liedjes en de bewoners zingen meteen mee. De telefoon werkt soms minder goed. De boodschap wordt niet altijd gedeeld of begrepen, omdat alleen de persoon die opneemt het versje kan horen. Dit hangt erg af van de bewoner.

Careijn de Ark

De Klessebessers zijn ook in gebruik bij Careijn de Ark in Vlaardingen. Hier in het filmpje zie je hoe het spel daar gebruikt wordt.